metal properties and destructive testing

Metal Properties and Destructive Testing Q&A

Certified Welding Inspector exam is the climax of testing welding skills in different specialties. The CWI exam is both hard and technical. Applicants need a special approach to crack the test. Applicants should know all the basic concepts of welding. The CWI exam consists of three parts i.e. Part A, Part B, and Part C. Applicants can read Certified Welding Inspector exam questions and answers on the metal properties and destructive testing. The questions are exam-oriented. Students can also learn these welding questions and answers for other welding tests. The following are CWI exam questions and answers.

CWI Exam (Metal Properties and Destructive Testing)

1. Name the property that is determined by using the ‘offset method’?
i) Hardness
ii) Tensile Strength
iii) Yield Strength
iv) Impact Strength
v) Fatigue Strength

Ans. (iii)

2. Surface preparation is not considered an important step in destructive testing.
i) False
ii) True

Ans. (i)

3. The Brinell hardness test is always a destructive test.
i) False
ii) True

Ans. (i)

4. How does the test temperature consider in Charpy testing?
i) Never reported
ii) Not considered
iii) Not important
iv) Very important
v) None of the above

Ans. (iv)

5. How can the test data be reported in Charpy testing?
i) Foot pounds energy absorbed
ii) Lateral expansion
iii) Percent shear
iv) All the above
v) Offset data

Ans. (iv)

6. The guided bend test’s objective is to break the sample.
i) False
ii) True

Ans. (i)

7. The approximate tensile strength for plain carbon steels can be estimated by multiplying BHN by:
i) 400
ii) 500
iii) 300
iv) 200
v) 100

Ans. (ii)

8. Both the Notch toughness and impact strength are not synonymous.
i) False
ii) True

Ans. (i)

9. Phosphorus and sulfur are added to carbon steel to improve which one of the following?
i) Ductility
i) Impact strength
iii) Toughness
iv) Weldability
v) None of the above

Ans. (v)

10. What is the most likely alloy is to be added for improving the low-temperature properties of carbon steels?
i) Carbon
ii) Chromium
iii) Manganese
iv) Nickel
v) None of the above

Ans. (iv)

11. In carbon steels, hydrogen, oxygen, and nitrogen can cause embrittlement.
i) False
ii) True

Ans. (ii)

12. What are the gauge marks on a tensile specimen?
i) Spaced a set distance apart
ii) Scratches caused by improper handling
iii) Used for calculating percent elongation
iv) i and iii above
v) Marks caused by using a gage to measure sample area

Ans. (iv)

13. For what type of testing an endurance limit expression is used?
i) Soundness
ii) Hardness
iii) Tension
iv) Fatigue
v) None of All

Ans. (iv)

14. What is the name of a metal property that relates to a metal’s deforming without failing?
i) Tensile Strength
ii) Hardness
iii) Ductility
iv) Toughness
v) None of the above

Ans. (iii)

15. Which one of the following tests are not considered a soundness test?
i) Fillet Break
ii) Face Bend
iii) Nick Break
iv) Root Bend
v) Hardness

Ans. (v)

16. What does it call, when a type of testing used to evaluate the type of microstructure present in a metal?
i) Metallographic
ii) Hardness
iii) Toughness
iv) Tensile
v) None of the above

Ans. (i)

17. Name the test which can be used to judge the soundness of a weld?
i) Face Bend
ii) Fillet Break
iii) Nick Break
iv) Side Bend
v) Above All

Ans. (v)

18. Name the test, which is generally used to determine the behavior of a metal at a specific temperature?
i) Transverse fillet weld shear test
ii) Charpy impact test
iii) Root-bend test
iv) Guided-bend test
v) All of the above

Ans. (ii)

19. Find the true statement with respect to the rolling direction of steel plate manufacture.
i) The strength is highest in the ‘X’ direction
ii) The strength is lowest in the ‘X’ direction
iii) The strength is highest in the ‘Z’ direction
iv) The strength is lowest in the ‘Y’ direction
v) The strength is highest in the ‘Y’ direction

Ans. (i)

20. What does the fillet weld break test evaluate?
i) Ductility of the weld metal
ii) Tensile strength of the
iii) Quality of the fractured weld
iv) Impact strength of the weld
v) None of the above

Ans. (iii)

21. The welding inspector is not concerned with the chemical and mechanical properties of metals.
i) False
ii) True

Ans. (i)

22. How can a metal’s ductility be expressed?
i) Proportional limit
ii) Percent reduction of area
iii) Percent elongation
iv) ii and iii above
v) None of All

Ans. (iv)

23. A tensile specimen having a cross-sectional area of 0.25 square inch breaks at a load of 15,250 pounds. What is its tensile strength? (Tensile Strength = Load/Area).
i) 58,500 psi
ii) 3813 psi
iii) 6,100 psi
iv) 61,000 psi
v) None of the above

Ans. (iv)

24. What does it refer to, when a point at which a metal’s behavior changes from elastic to plastic? (onset of permanent deformation).
i) Modulus of elasticity
ii) Ultimate tensile strength
iii) Yield strength
iv) Young’s modulus
v) None of the above

Ans. (iii)

25. What is the percent elongation of a specimen, whose original gauge length was 2 inches and the final gauge length was 2.5 inches?
i) 50%
ii) 30%
iii) 40%
iv) 25%
v) None of the above

Ans. (iv)

26. What the family of hardness tests that uses both a minor and major load is called?
i) Rockwell
ii) Vickers
iii) Brinell
iv) Knoop
v) None of the above

Ans. (i)

27. Name the tests which are referred to as microhardness tests?
i) Knoop
ii) Vickers
iii) Rockwell
iv) i and ii above
v) Above All

Ans. (iv)

28. Name the test which uses a weighted pendulum, that strikes a notched test specimen?
i) Microhardness Test
ii) Fatigue Test
iii) Charpy Impact Test
iv) Brinell Test
v) Tensile Test

Ans. (iii)

29. Which metal properties are directly related to?
i) Strength and hardness
ii) Conductivity and strength
iii) Ductility and toughness
iv) Strength and ductility
v) i and iii above

Ans. (v)

30. What does it call, the ability of a metal to absorb energy?
i) Toughness
ii) Ductility
iii) Hardness
iv) Strength
v) None of all

Ans. (i)

31. The metal property affected by the surface condition of the sample is:
i) Fatigue Strength
ii) Hardness
iii) Tensile Strength
iv) UTS
v) Above All

Ans. (v)

32. Which one of the following alloying elements are generally considered to have the most pronounced effect on the properties and performance of carbon steel?
i) Chromium
ii) Aluminum
iii) Manganese
iv) Carbon
v) None of All

Ans. (iv)

33. Name the alloying element which is commonly added to steel for improving its corrosion resistance?
i) Chromium
ii) Aluminum
iii) Carbon
iv) Silicon
v) None of All

Ans. (i)

34. What can Hydrogen cause in the molten weld metal?
i) Porosity
ii) Overlap
iii) Cracking
iv) i and iii Above
v) Undercut

Ans. (iv)

35. A tensile test cannot be determined which one of the following properties?
i) Percent elongation
ii) Impact strength
iii) Yield strength
iv) Ultimate tensile strength
v) Percent reduction of area

Ans. (ii)

36. What is the property of metals that describes their resistance to indentation?
i) Hardness
ii) Strength
iii) Toughness
iv) Ductility
v) None of the Above

Ans. (i)

37. What is the property of metals that describes their ability to carry a load?
i) Toughness
ii) Hardness
iii) Strength
iv) Ductility
v) None of the Above

Ans. (iii)

38. Generally, as the strength increases for carbon steels, what happens to the ductility?
i) Is not related to strength
ii) Increases
iii) Stays the Same
iv) Decreases
v) None of the above

Ans. (iv)

39. What is the property that describes the ability of a metal to deform when stressed?
i) Toughness
ii) Strength
iii) Ductility
iv) Hardness
v) None of the above

Ans. (iii)

40. The type of strength related to a metal’s behavior when the load is applied in a cyclic manner is:
i) Tensile
ii) Fatigue
iii) Compressive
iv) Torsional
v) Impact

Ans. (ii)

41. How does the yield strength of a material determine?
i) Tensile Testing
ii) Impact Testing
iii) The Offset Method
iv) i and iii Above
v) Hardness Testing

Ans. (iv)

Thus, aspiring applicants can prepare the CWI exam with the help of these questions and answers based on metal properties and destructive testing topics. These questions are also helpful in other welding tests. Applicants require in-depth knowledge of all welding concepts for succeeding in the CWI exam.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: