safe practices for welding inspectors

Safe Practices for Welding Inspectors Q&A

Certified Welding Inspector Exam is one of the top exams for skills and management roles. Clearing the CWI exam enhances the welding job profile and salary. So, the main question is how to prepare for the test. What are the questions and materials for the exam? But we have here some of the best questions and answers for the CWI exam on the safe practices for welding inspectors’ topics.

Safe Practices for Welding Inspectors Questions and Answers

1. Which one of the following important factors avoids fumes during welding?
i) The type of base metal
ii) The position of the welder’s head
iii) The type of filler metal
iv) The type of welding process
v) The position of the welding machine

Ans. (ii)

2. Under which one of the following provisions, the safety training is mandated?
i) OSHA
ii) ASME Code
iii) AWS “Safe Practices”
iv) None of the above
v) Welding Handbook, Volume 2

Ans. (i)

3. To which of the following safety hazards the welding inspector is exposed.
i) Electrical Shock
ii) Eye Hazards
iii) Falling Objects
iv) Radiation
v) Above All

Ans. (v)

4. What is the most important component of an effective safety and health program?
i) Safety Rules
ii) Management Support
iii) Safety Procedures
iv) Protective Equipment
v) Welding Helmet

Ans. (ii)

5. What is the meaning of an abbreviation ‘MSDS’?
i) Management Support and Daily Safety
ii) Material Safety Data Sheet
iii) Material Strength and Discontinuity Sheet
iv) Material Strength and Data Sheet
v) None of the above

Ans. (ii)

6. Name the document which describes the safety in welding and cutting processes.
i) AWS 1
ii) API 1104
iii) ASME Section VIII
iv) ANSI/ASC 249.1
v) ASME B31.3

Ans. (iv)

7. What does the abbreviation ‘TLV’ mean?
i) Total Linear volume
ii) Tack Length Value
iii) Threshold Limiting Valve
iv) Threshold Limit Value
v) None of the above

Ans. (iv)

8. Should the employers make all applicable MSDS data available to their employees?
i) False
ii) True

Ans. (ii)

9. Eye hazards found in welding operations include:
i) Flying Particles
ii) Radiation
iii) Smoke and Fumes
iv) All the above

Ans. (iv)

10. Must the personnel be trained to recognize safety hazards?
i) False
ii) True

Ans. (ii)

11. Why does a ‘Hot Work Permit’ require?
i) All cutting operations
ii) All preheating operations
iii) All welding operations
iv) Areas where a fire hazard may occur during a welding, cutting, or preheating operation
v) All the above

Ans. (v)

12. Protective equipment not suitable for eye protection from welding radiation includes:
i) Properly positioned barricades
ii) Protective screens
iii) Clear safety goggles
iv) Safety goggles with filter plates
v) Welding helmets with filter plates

Ans. (iii)

13. Suitable clothing materials for welding and cutting consist of:
i) 65% cotton, 35% polyester
ii) Option iii and iv
iii) Wool
iv) Chemically treated cotton
v) None of the above

Ans. (ii)

14. Where the machinery guards have been removed and before the working on equipment a ‘Lock, Tag, and Try’ procedure should be completed.
i) False
ii) True

Ans. (ii)

15. Is it not important to consider ventilation during welding and cutting operations?
ii) False
i) True

Ans. (ii)

16. What are the proper usage and handling of compressed gas cylinders?
i) Identifying the gas prior to use
ii) Not including the cylinders in the ground or electrical circuit
iii) No welding on cylinders
iv) Securing them properly
v) Above All

Ans. (v)

17. A ‘standby’ is not required when entering confined spaces?
i) False
ii) True

Ans. (i)

18. What are the toxic materials the welder may be exposed to?
i) Cadmium
ii) Chromium
iii) Lead
iv) Nickel
v) All the Above

Ans. (v)

19. Acetylene becomes unstable above what pressure?
i) 15 psi
ii) None of All
iii) 10 psi
iv) 5 psi

Ans. (i)

20. The primary valve should be opened when operating gas cylinders:
i) All the way on an oxygen cylinder to backseat the valve
ii) All the way on an acetylene cylinder
iii) One turn or less on an acetylene cylinder
iv) One turn on an oxygen cylinder
v) Option i and iii

Ans. (v)

21. Does Oxygen a flammable gas?
i) False
ii) True

Ans. (i)

22. Electric currents above approximately 6 milliamperes are considered:
i) Primary Currents
ii) Not Harmful
iii) Secondary Currents
iv) Harmful
v) Option i and iv

Ans. (v)

Thus, the above-given questions and answers for the CWI exam on the subject of ‘safe practices for welding inspectors’ are pretty much beneficial. Protective students and general users can learn these questions for other welding tests.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: