visual inspection and nde methods

Visual Inspection, NDE Methods and Symbols Q&A

A Certified Welding Inspector exam is a badge of skills and a leadership role in the welding industry. To become a CWI is not that easy. It requires a lot of hard work and dedication to job values. Aspiring students need proper guidance and study materials for cracking it. They must practice enough before appearing in the exam. The following questions and answers are from visual inspection and NDE methods and symbols topics.

Visual Inspection, NDE Methods, and Symbols Questions and Answers

1. What is the type of magnetizing current that provides the best iron particle mobility?
i) DCEP
ii) DC
iii) AC
iv) All the above
v) i and iii above

Ans. (iii)

2. When should the visual inspection be performed for most effectiveness?
i) After Welding
ii) Before Welding
iii) During Welding
iv) All the Above
v) None of All

Ans. (iv)

3. What does it call when the time period during which the penetrant remains on the surface of the part allowing it to be drawn into any surface discontinuities?
i) Dwell Time
ii) Waiting Time
iii) Soak Time
iv) Penetrating Time
v) None of All

Ans. (i)

4. For the detection of surface discontinuities, which of the following non-destructive testing methods are limited to?
i) Penetrant
ii) Visual
iii) i and ii above
iv) Radiographic
v) None of them

Ans. (iii)

5. Name the MT technique that could be used for the discovery of longitudinal flaws.
i) Coil Shot (Longitudinal Magnetization)
ii) Side Shot
iii) Head Shot (Circular Magnetism)
iv) i and ii above
v) ii and iii above

Ans. (iii)

6. Name the NDT method which is best for evaluating subsurface porosity?
i) RT
ii) VT
iii) MT
iv) PT
v) All the Above

Ans. (i)

7. What is the magnetizing method that produces a circular magnetic field in the test piece?
i) Headshot
ii) Passing an electrical current through the part
iii) Prod
iv) Above All
v) None of All

Ans. (iv)

8. What is a magnetizing method that can produce a longitudinal magnetic field in the test piece?
i) Yoke
ii) Head Shot
iii) Coil Shot
iv) i and iii above
v) ii and iii above

Ans. (iv)

9. Find the correct statement for radiographic testing?
i) A reduction in thickness will produce a lighter image on the film.
ii) A high-density discontinuity will produce a lighter image on the film.
iii) A low-density discontinuity will produce a lighter image on the film.
iv) i and ii above
v) iii and ii above

Ans. (ii)

10. What is the device used during radiography to indicate the resolution sensitivity of a radiograph?
i) Lead Screen
ii) Dosimeter
iii) IQI
iv) None of all
v) All the above

Ans. (iii)

11. What to use for performing Radiographic testing (RT)?
i) Cesium 137
ii) Cobalt 60
iii) Iridium 192
iv) X-ray Machine
v) All of the above

Ans. (v)

12. MT can be used most effectively to inspect which of the following?
i) carbon steel welds on carbon steel
ii) Austenitic stainless-steel welds on stainless steel
iii) Austenitic stainless-steel welds on carbon steel
iv) i and ii above
v) ii and iii above

Ans. (i)

13. Name the discontinuity which will not usually be revealed using RT?
i) Porosity
ii) Incomplete Joint Penetration
iii) Lamination
iv) Crack
v) None of All

Ans. (iii)

14. What is the non-destructive test method that uses sound energy as a probing medium?
i) PT
ii) MT
iii) ET
iv) UT
v) RT

Ans. (iv)

15. What does the process refer to whereby ultrasonic indications are related to dimensions in a test standard?
i) Setup
ii) Synchronization
iii) Standardization
iv) Calibration
v) None of The Above

Ans. (iv)

16. Name the NDT method that is considered to be a true volumetric test?
i) ET
ii) RT
iii) MT
iv) PT
v) UT

Ans. (v)

17. What is the technique by which welded groove welds are usually inspected ultrasonically?
i) Shear-wave
ii) Angle Beam
iii) i and ii Above
iv) Straight Beam
v) All the Above

Ans. (iii)

18. What is the NDT method in which a capillary action plays a role?
i) PT
ii) RT
iii) MT
iv) ET
v) UT

Ans. (i)

19. What is the NDT method that uses an alternating current coil?
i) ET
ii) MT
iii) i and ii above
iv) UT
v) ii and iii above

Ans. (iii)

20. NDT method which is most likely to reveal subsurface laminations in a rolled plate?
i) UT
ii) MT
iii) ET
iv) RT
v) None of All

Ans. (i)

21. What is the NDT method by which changes in heat treatment can be measured?
i) UT
ii) RT
iii) ET
iv) MT
v) None of the above

Ans. (iii)

22. Name the NDT method that can detect surface cracks?
i) ET
ii) PT
iii) RT
iv) VT
v) All the Above

Ans. (v)

23. What is the resolution sensitivity that is normally required for RT?
i) 9%
ii) 4%
iii) 5%
iv) 7%
v) 2%

Ans. (v)

24. What is the NDE method that uses a property named Piezoelectricity?
i) RT
ii) ET
iii) UT
iv) i and ii above
v) i and iii above

Ans. (iii)

25. When conducting MT testing, which is the best technique for orienting magnetic lines of force?
i) Single Direction
ii) Two Directions
iii) All the Above
iv) Residual Magnetism
v) None of All

Ans. (ii)

26. In any quality control program, what is the basic element of evaluation?
i) Visual Inspection
ii) Penetrant Testing
iii) All of The Above
iv) Radiographic Testing
v) None of All

Ans. (i)

27. What does the role of the AWS CWI in NDE?
i) Prepare proper records
ii) See that inspections are done
iii) See that proper records are maintained
iv) Verify personnel qualifications for NDE inspection
v) All the above

Ans. (v)

28. Test information above the reference line refers to the arrow side.
i) False
ii) True

Ans. (i)

29. What does a test symbol describe when a number in parentheses just above or below?
i) The length of weld to be tested
ii) the number of tests to perform
iii) The type of test to perform
iv) The extent of testing
v) None of the above

Ans. (ii)

30. When should we review the applicable job documents?
i) At any time when information is necessary
ii) Before welding begins
iii) i and i above
iv) After the job is completed
v) ii and iv above

Ans. (iii)

31. What does a number to the right of a non-destructive testing symbol refer to?
i) The applicable quality standard
ii) Number of tests to perform
iii) The length of weld to be tested
iv) The test procedure to use
v) None of the above

Ans. (iii)

Thus, the above-mentioned questions and answers on visual inspection, NDE methods and symbols are very important both for CWI Exam and other welding tests.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: