weld and base metal discontinuities

Weld and Base Metal Discontinuities Q&A

Certified Welding Inspector Exam required proper guidance and study materials. Applicants need to practice questions and answers on various CWI exam subjects. The exam is neither easy not tough. Students need in-depth knowledge of basic welding concepts. The structure of the CWI exam consists of three parts i.e. A, B and C. The following are some of the best questions and answers on weld and base metal discontinuities.

Weld and Base Metal Discontinuities Questions and Answers

Solve Question No. 1 to 5 as per the given figure shown below:

discontinuity

1. What is the discontinuity shown by #5?
i) Underfill
ii) Incomplete Fusion
iii) Undercut
iv) Toe Crack
v) Overlap

Ans. (iii)

2. What is the discontinuity shown by #12b?
i) Under-bead Crack
ii) Longitudinal Crack
iii) Toe Crack
iv) Root Crack
v) Transverse Crack

Ans. (v)

3. What is the discontinuity shown by #lo?
i) Base Metal Crack
ii) Lamination
iv) Delamination
v) Seam

Ans. (v)

4. What is the step-like discontinuity shown by #11?
i) Lamellar Tear
ii) Lamination
iii) Lap
iv) Seam
v) Porosity

Ans. (i)

5. What is the discontinuity shown by #12g?
i) Lamellar Tear
ii) Under-bead Crack
iii) Toe Crack
iv) Root Crack
v) Incomplete Fusion

Ans. (ii)

6. Whether a particular weld discontinuity is critical, and it can be judged on the basis of what?
i) Whether it has a sharp end condition
ii) Whether it is linear or nonlinear
iii) Whether it is surface or subsurface
iv) All of the above
v) None of the above

Ans. (iv)

7. Which one of the following discontinuities is less likely to be found visually?
i) Lamellar Tear
ii) Toe Crack
iii) Undercut
iv) Overlap
v) None of the Above

Ans. (i)

8. Find the appropriate statement. A discontinuity is:
i) Reject-able if it exceeds code limits
ii) Always acceptable
iii) Always a reject
iv) Always a defect
v) None of the above

Ans. (i)

9. Name the discontinuity that is generally considered to be the most severe?
i) Slag Inclusion
ii) Porosity
iii) Crack
iv) Arc Strike
v) Incomplete Fusion

Ans. (iii)

10. Which of the following welding practices cause under-bead cracks?
i) Welding on contaminated steels
ii) Welding over paint
iii) Use of wet electrodes
iv) All the above
v) None of the above

Ans. (iv)

11. Which one of the following processes is unlikely to have slag inclusions in a completed weld?
i) SMAW
ii) SAW
iii) FCAW
iv) PAW
v) None of the above

Ans. (iv)

12. What does the weld discontinuity that results from improper termination of the welding arc refer to?
i) Crater crack
ii) Undercut
iii) Incomplete fusion
iv) Overlap
v) All of the above

Ans. (i)

13. What does the weld discontinuity result when the welder travels too slowly, causing excess weld metal to flow out of the joint and lay on the base metal surface without fusing?
i) Overlap
ii) Incomplete Fusion
iii) Underfill
iv) Undercut
v) None of all

Ans. (i)

14. What does the discontinuity that results from the entrapment of gas within the weld cross-section refer to?
i) Crack
ii) Porosity
iii Incomplete Fusion
iv) Slag Inclusion
v) None of the Above

Ans. (ii)

15. What does an excessive weld metal buildup on a groove weld refer to?
i) Excess Weld Reinforcement
ii) Excess Convexity
iii) All of the Above
iv) Overfill
v) None of the Above

Ans. (i)

16. What is the result of weld metal discontinuity when the welder fails to completely fill the weld groove?
i) Undercut
ii) underfill
iii) Incomplete fusion
iv) Overlap
v) None of the above

Ans. (ii)

17. What weld discontinuity shows up as a light region on a radiograph?
i) Slag Inclusion
ii) Porosity
iii) Tungsten Inclusion
iv) i and ii Above
v) iii and i Above

Ans. (iii)

18. What does the weld discontinuity that results from the initiation of the welding arc outside the weld joint refer to?
i) Scratch Start
ii) Incomplete Fusion
iii) Arc Strike
iv) Overlap
v) Undercut

Ans. (iii)

19. Which one of the following is not a base metal discontinuity resulting from improper steel-making practices?
i) Seam
ii) Lamination
iii) Pipe Shrinkage
iv) Lamellar Tear
v) None of the above

Ans. (iv)

Thus, the above-mentioned questions and answers are important both for the CWI exam and other welding tests. Applicants need hard work, dedication, and knowledge of basic welding concepts.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: