welding inspection and qualification documents

Welding Inspection and Qualification Documents Q&A

Certified Welding Inspector Exam consists of questions on welding inspection fundamentals, practical applications and code applications. All the parts have their own syllabus. Part A of the CWI Exam has theoretical questions based on welding inspection fundamentals. The following questions and answers are on documents governing welding inspection and qualifications. Applicants can prepare the CWI exam using the following questions and answers. These questions are also beneficial for other welding tests.

CWI Exam on Welding Inspection and Qualification Documents

1. Which one of the following does not contain job quality requirements?
i) Textbooks
ii) Codes
iii) Drawings
iv) Standards
v) Specifications

Ans. (i)

2. Which one of the following may be considered mandatory?
i) Codes
ii) Specifications
iii) Standards
iv) None of All
v) Option i, ii & iii

Ans. (v)

3. What are the job documents that describe the size and configuration of a weldment in the best way?
i) Codes
ii) Drawings
iii) Standards
iv) Specifications
v) None of All

Ans. (ii)

4. What is the code that covers the welding of steel structures?
i) ASME Section IX
ii) AWS D1.1
iii) ASME B31.1
iv) ASME B31.3
v) API 1104

Ans. (ii)

5. Name the code that covers the design of metallic unfired pressure vessels.
i) ASME Section XI
ii) ASME Section X
iii) API 1104
iv) AWS D1.1
v) ASME Section VIII

Ans. (v)

6. Name the type of document that has legal status by definition.
i) Specification
ii) Standard
iii) Code
iv) Both i and ii Above
v) Above All

Ans. (iii)

7. What is the type of document that describes the requirements for a particular material or component?
i) Specification
ii) Code
iii) Standard
iv) i and iii above
v) ii and i above

Ans. (iv)

8. What does it call that something set up and established by authority as a rule to measure the quantity, quality, value, or weight?
i) Code
ii) Specification
iii) Standard
iv) Drawing
v) None of all

Ans. (iii)

9. What is the series of specifications that cover the requirements for welding electrodes?
i) AWS A5.1-A5.31
ii) X
iii) ASTMA53
iv) ASTMA36
v) AWS D14.X

Ans. (i)

10. Which of the following methods is the most suitable for automation for controlling materials in a fabrication shop?
i) Color Coding
ii) Bar Coding
iii) Segregation by Alloy
iv) Alpha-Numeric Coding
v) Heat Number Transfer

Ans. (ii)

11. The qualification of welders is mentioned in which Section of the ASME Code?
i) Section IX
ii) Section XI
iii) Section V
iv) Section VIII
v) Section III

Ans. (i)

12. Which types of documents have general acceptance in the welding industry?
i) Contracts
ii) Drawings
iii) Specifications
iv) Standards
v) All the above

Ans. (v)

13. For which, the tolerances are required on drawings.
i) Show the total amount of variation permitted from the design size
ii) Guide the inspector on permissible size variations
iii) Both i and ii above
iv) None of all

Ans. (iii)

14. How do the tolerances be expressed?
i) As a design size with either a plus or a minus
ii) As a variation between limits
iii) As plus or minus dimension
iv) All the above
None of the above

Ans. (iv)

15. The filler materials are found in which Section of the ASME Code?
i) Section II, Part D
ii) Section III
iii) Section IX
iv) Section II, Part C
v) None of the above

Ans. (iv)

16. The standards are not considered mandatory.
i) False
ii) True

Ans. (i)

17. With which of the following base metals used in fabrication can be bought to conform?
i) ASTM Standards
ii) It is not required to specify base metals
iii) ASME Code, Section II, Parts A and B
iv) i and iii above
v) None of the above

Ans. (iv)

18. In what way, the drawing notes can be classified?
i) Local
ii) General
iii) Specifications
iv) Above All
v) None of the Above

Ans. (iv)

19. What does the ‘hold points’ refer to?
i) The points for lifting an object
ii) A shutdown at the end of the day
iii) A delay in fabrication to permit inspection
iv) None of the above

Ans. (iii)

20. The welding inspector is not responsible for checking and to make sure that all welding and testing personnel have adequate certifications.
i) False
ii) True

Ans. (i)

21. How many welding codes the American Welding Society have developed?
i) Two
ii) Three
iii) Six
iv) One
v) Four

Ans. (iii)

22. The inspector will usually use several different Sections while inspecting unfired pressure vessels to the ASME Code.
i) False
ii) True

Ans. (ii)

23. What do the AWS Specifications designated as A5.XX refers to?
i) Rules for bridges
ii) Pressure vessel fabrication
iii) Cross country pipelines
iv) Filler metals
v) None of the above

Ans. (iv)

24. An effective materials control system will comprise of the following:
i) Not be necessary unless the fabrication is for nuclear work
ii) Be based on “first in – first Out’
iii) Contain checks and balances
iv) Be as simple as possible
v) iii and iv above

Ans. (v)

25. What is the pipe welding position where the welder must weld around the joint and the pipe remains fixed with its axis horizontal?
i) 5G
ii) 1G
iii) 2G
iv) 6GR
v) 6G

Ans. (i)

26. What is the pipe welding position in which the axis of the pipe lies fixed at a 45-degree angle?
i) 6G
ii) 5G
iii) 1G
iv) 2G
v) None of all

Ans. (i)

27. Name the pipe position test for welders, who are trying to qualify to weld T, K, and Y connections.
i) 5G
ii) 6GR
iii) 2G
iv) 6G
v) 1G

Ans. (ii)

28. What does the word UNS refer to?
i) Unified Numbering System
ii) Unified National System
iii) United National Standards
iv) United Nondestructive Society
v) None of All

Ans. (i)

29. How long does the welder’s qualification remain in effect? If a welder continues to use a particular process and procedure, for most codes.
i) 3 years
ii) 6 months
iii) 1 year
iv) Indefinitely
v) Until the welder produces a reject-able weld

Ans. (iv)

30. Normally, who is responsible for the qualification of welders and welding procedures?
i) Code body
ii) Welder’s employer
iii) Architect
iv) Welder
v) Engineer

Ans. (ii)

31. In accordance with the AWS D1.1 norm, which one of the following processes is not considered prequalified?
i) Spray transfer gas metal arc
ii) Submerged arc
iii) Flux-cored arc
iv) Short-circuiting transfer gas metal arc
v) Shielded metal arc

Ans. (iv)

32. Name the types of test specimens, API uses and not ASME for procedure and welder qualification testing?
i) Root Bend
ii) Face Bend
iii) Nick Break
iv) Tensile
v) Side Bend

Ans. (iii)

33. If a welder qualifies to weld with an E6010 electrode, which is an F3 group electrode, he is also qualified to weld with all the following ones except:
i) E7018
ii) E6011
iii) E6013
iv) E7024
v) E6012

Ans. (i)

34. Which one of the following can be an important task for the welding inspector with relation to procedure and welder qualification?
i) Cutting and testing specimens
ii) Identifying samples
iii) Monitoring production welding
iv) Watching the welding qualification test
v) All of the above

Ans. (v)

Thus, the above-mentioned questions and answers on the topic of documents governing welding inspection and qualification are useful for CWI Exam. Applicants need to clear all the basic concepts of welding.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: