weld joint geometry

Weld Joint Geometry and Welding Symbols Q&A

Certified Welding Inspector Exam is one of the best exams for checking skills and leadership roles. So many applicants appear in the CWI exam every year including reappear ones. But all cannot meet the success due to proper study materials and guidance. The test requires hard work and knowledge of basic concepts of welding. For cracking the CWI exam, applicants should read AWS books, welding publications, handbooks, attend seminars, etc. The following are questions and answers for the CWI exam on weld joint geometry and welding symbols. The questions are beneficial both for the CWI exam and other welding exams.

Weld Joint Geometry and Welding Symbols Questions and Answers

1. What is the term for the type of joint formed, when the two pieces to be joined lie in parallel planes and their edges overlap?
i) Corner
ii) Lap
iii) T
iv) Edge
v) Butt

Ans. (iii)

2. Which one is not considered a type of joint?
i) Fillet
ii) Butt
iii) T
iv) Corner
v) Edge

Ans. (i)

3. Name the term for that portion of a single bevel butt joint, where the two pieces to be joined come closest together.
i) Joint Root
ii) Radius
iii) Bevel Angle
iv) Groove Angle
v) None of All

Ans. (iv)

4. What is the name of term for the type of weld produced by filling an elongated hole in an overlapping member attaching it to the member beneath?
i) Plug Weld
ii) Slot Weld
iii) Spot Weld
iv) Seam Weld
v) None of the Above

Ans. (ii)

5. Name the term for the sloped surfaces against which the weld metal is applied, in a single V-groove weld.
i) Root Face
ii) Root
iii) Groove Angle
iv) Groove Faces
v) Bevel Angle

Ans. (iv)

6. When the length of a round bar is placed parallel against a flat surface, what is the term for the type of weld configuration formed?
i) Single-flare-v
ii) Edge flange
iii) Double-flare-bevel-groove
iv) Corner flange
v) None of the above

Ans. (iii)

7. What is the term used for the type of weld to build up thinned surfaces, provide a layer of corrosion protection, or provide a layer of abrasion-resistant material?
i) Edge Weld
ii) Surfacing Weld
iii) Flare Weld
iv) Flange Weld
v) Slot Weld

Ans. (ii)

8. Name the term for the type of weld having a generally triangular cross-section and which is applied to either a T, corner or lap joint.
i) Fillet Weld
ii) Flange Weld
iii) Flare Weld
iv) Slot Weld
v) Spot Weld

Ans. (i)

9. What is the term used for the type of weld applied to the opposite side of a joint before a single V-groove weld is completed on the near side of a joint?
i) Melt-through weld
ii) Back weld
iii) Root weld
iv) Backing weld
v) None of the above

Ans. (iv)

10. What is the term used for the junction between the weld face and the base metal in a completed weld?
i) Root
ii) Weld Edge
iii) Toe
iv) Weld Reinforcement
v) Leg

Ans. (iii)

11. In a completed groove weld, what is the term for the surface of the weld on the side from which the welding was done?
i) Weld Face
ii) Crown
iii) Weld Reinforcement
iv) Root
v) Cap Pass

Ans. (i)

12. What does the term use for the height of the weld face above the base metal in a groove weld?
i) Weld Reinforcement
ii) Crown
iii) Build-up
iv) Face
v) None of The Above

Ans. (i)

13. The leg and size are the same for what type of configuration in a fillet weld?
i) Effective Throat
ii) Concave Weld
iii) Unequal Leg Fillet
iv) Convex Weld
v) Oversize Weld

Ans. (iv)

14. Which throat dimensions are the same for a concave fillet weld?
i) Effective and actual
ii) Theoretical and effective
iii) Theoretical and actual
iv) All of the above
v) None of all

Ans. (i)

15. What is the difference between the fusion face and the weld interface when looking at the cross-section of a completed groove weld?
i) Depth of Penetration
ii) Depth of Fusion
iii) Root Penetration
iv) Joint Penetration
v) Effective Throat

Ans. (ii)

16. What is the term used for the dimension measured from the joint root to where the weld penetration stops in a partial penetration single V-groove weld?
i) Joint Penetration
ii) Effective Throat
iii) Depth of Fusion
iv) Weld Interface
v) Root Penetration

Ans. (v)

17. By which the size of a spot weld is determined.
i) The diameter of the weld at point of contact
ii) Depth of fusion
iii) Depth of penetration
iv) Thickness
v) None of the above

Ans. (i)

18. What does the primary element of any welding symbol referring to?
i) Tail
ii) Arrow
iii) Arrow Side
iv) Reference Line
v) Weld Symbol

Ans. (iv)

19. What does the information appearing above the reference line refer to?
i) Other side
ii) Near side
iii) Arrow side
iv) Far side
v) None of the above

Ans. (i)

20. What does it call the graphic description of the type of weld?
i) Weld Symbol
ii) Tail
iii) Welding Symbol
iv) Arrow
v) None of the Above

Ans. (i)

21. Which of the symbols below describe the weld shown the given figure?

21

Select options from the below:

21a

e. None of All

Ans. (b)

22. What does it indicate when a weld symbol is centered on the reference line?
i) That the welder can put the weld on either side
ii) That the designer doesn’t know where the weld should go
iii) That there is no side significance
iv) That the welder should weld in whatever position the weld is in
v) None of the above

Ans. (iii)

23. What type of joint is depicted in the symbol given below?

23
i) Flare bevel groove
ii) Edge flange
iii) flare v-groove
iv) Corner flange
v) None of all

Ans. (iii)

24. What does the 1/8 dimension refer to in the welding symbol given below?

24

i) Groove Angle
ii) Root Opening
iii) Root Face
iv) Depth of Preparation
v) Weld Size

Ans. (ii)

25. What type of weld the welding symbol below describe, if applied to a 1-inch thick weld joint?
25
i) Full penetration double v-groove weld
ii) Partial penetration double bevel-groove weld
iii) Full penetration double bevel-groove weld
iv) Partial penetration double v-groove weld
v) None of the above

Ans. (iii)

26. Name the type of weld a triangular-shaped weld symbol represents.
i) Bevel groove
ii) Fillet weld
iii) Flare groove
iv) Flange groove
v) V-groove

Ans. (ii)

27. The 3/4 dimension refers to what in the welding symbol given below.
27
i) Depth of Bevel
ii) Weld Size
iii) Effective Throat
iv) Root Opening
v) None of the above

Ans. (i)

28. What type of weld symbol described below?
28
i) Staggered Intermittent Fillet Weld
ii) Segmented Fillet Weld
iii) Intermittent Fillet Weld
iv) Chain Intermittent Fillet Weld
v) None of All

Ans. (iv)

29. What the first dimension appearing to the immediate right of the weld symbol generally refer to?
i) Weld Length
ii) Weld Reinforcement
iii) Root Opening
iv) Pitch Distance
v) None of the Above

Ans. (i)

30. How can the required spot weld size parameter be shown?
i) A dimension to the right of the symbol
ii) A dimension of the required nugget diameter
iii) A value for the required shear strength per spot
iv) Option ii or iii
v) Above all

Ans. (iv)

31. What does a number appearing to the right of the spot weld symbol refer to?
i) Pitch distance between adjacent spots
ii) Spot weld size
iii) Spot weld length
iv) Number of spots required
v) None of the above

Ans. (i)

32. In the case of a slot or plug weld, a dimension placed within the weld symbol would indicate?
i) Slot weld width
ii) Plug weld diameter
iii) Angle of countersink
iv) Depth of filling
v) None of the above

Ans. (iv)

33. What are the elements required in a welding symbol?
i) Arrow
ii) Weld Symbol
iii) Reference Line
iv) i and iii above
v) All the above

Ans. (iv)

34. What does the supplementary symbol shown on the other side location represent, in the welding symbol given below?

34

i) Melt-through of the weld from other side
ii) Back weld
iii) Backing weld
iv) Option i and v
v) ii and iiii above

Ans. (i)

35. Point out the welding symbol given below which shows the use of what type of completed weld?
35
i) Single bevel-groove weld with back weld
ii) Single bevel-groove weld with backing weld
iii) Single v-groove weld with back weld
iv) single v-groove weld with backing weld
v) None of the above

Ans. (iv)

36. What type of joint configuration the following symbol shows?
36
i) Square Groove
ii) Scarf
iii) Skewed Groove
iv) Sloped Groove
v) None of All

Ans. (ii)

37. What type of weld the welding symbol below shows?
i) Gas metal arc spot weld
ii) Resistance spot weld
iii) Resistance seam weld
iv) Gas metal arc seam weld
v) Gas metal arc slot weld

Ans. (ii)

38. What does a number in parentheses just above/below the weld symbol in a welding symbol for slot welds describe?
i) The number of welds required
ii) The length of the weld
iii) The type of welding
iv) The type of electrode to
v) None of the above

Ans. (i)

39. The part of the welding symbol which can be used to convey any additional information that cannot be shown otherwise is referred to as:
i) The tail
ii) The weld Symbol
iii) The arrow
iv) The reference line
v) None of the above

Ans. (i)

40. A number not in parenthesis to the left of the groove weld symbol in a welding symbol refers to one of the following.
i) The length of the weld
ii) The weld quality standard
iii) depth of the bevel
iv) The weld procedure to use
v) None of All

Ans. (iii)

Consider the welding symbols below for questions number 41 to 44.

41

41. Which one of the following symbols above indicates an intermittent fillet weld?
i) 5
ii) 1
iii) 8
iv) 6
v) 4

Ans. (i)

42. Name the symbol above which represents a groove weld with melt-through?
i) 3
ii) 6
iii) 2
iv) 7
v) None of All

Ans. (iii)

43. Which symbol above represents a plug weld not completely filled?
i) 9
ii) 1
iii) 7
iv) 3
v) 5

Ans. (iv)

44. Name the symbol above which does represent a groove weld with backing weld or back weld?
i) 2
ii) 6
iii) 7
iv) 9
v) 1

Ans. (v)

Thus, the above-given questions and answers for the CWI exam on weld joint geometry and welding symbols are important for cracking it. Applicants can learn these questions for other welding exams as well.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: