welding metallurgy

Welding Metallurgy for the Welding Inspector Q&A

CWI Exam requires proper study materials and guidance at the right time. Becoming a certified welding inspector from the American Welding Society is always in the list of welders. This is a reputed job with management responsibilities. It enhances the person’s profile and salary. So, how to pass the CWI Exam? What study materials should select for welding metallurgy? Applicants require to do hard work and understand all basic welding concepts. The CWI exam has three parts. So. The following are the best questions and answers on welding metallurgy for the welding inspector topic.

Welding Metallurgy for the Welding Inspector Questions and Answers

1. What is the state of matter which exhibits the least amount of energy?
i) Quasi-liquid
ii) Liquid
iii) Gas
iv) Solid
v) None of the above

Ans. (iv)

2. As the metal is heated, it
i) The metal expands
ii) The atoms move further apart
iii) Energy is added to the structure
iv) The atoms vibrate more vigorously
v) All the above

Ans. (v)

3. A problem occurring in weldments caused by nonuniform heating. What is the welding operation by which it is produced?
i) Distortion
ii) Slag Inclusions
iii) Incomplete Fusion
iv) Porosity
v) None of the Above

Ans. (i)

4. What does it refer to when the type of alloying in which the alloy atoms are in the spaces between the atoms of the parent metal?
i) Substitutional Alloying
ii) Interstitial Alloying
iii) Atomic Alloying
iv) Space Alloying
v) None of the Above

Ans. (ii)

5. Which one of the following methods is not used to eliminate or reduce residual stresses?
i) External Restraint
ii) Vibratory Stress Relief
iii) Peening
iv) Annealing
v) Thermal Stress Relief

Ans. (i)

6. What does it call when a rapid quenching of steel from the austenitic range results in a hard, brittle structure?
i) Martensite
ii) Ironite
iii) Carbide
iv) Cementite
v) Pearlite

Ans. (i)

7. What is the sub-critical heat treatment, that may be applied to improve the ductility of the steel when rapid cooling produces a martensitic structure?
i) Annealing
ii) Normalizing
iii) Quenching
iv) Tempering
v) None of the Above

Ans. (iv)

8. What does the structure refer to when the very slow cooling of steel may result in the production of a soft, ductile microstructure which has as a lamellar appearance when viewed under high magnification?
i) Ferrite
ii) Bainite
iii) Pearlite
iv) Martensite
v) Cementite

Ans. (iii)

9. Which of the changes listed below would result in a reduction of the heat input when it is determined that a welding procedure is creating an excessive heat input.
i) Change from weave to stringer bead technique
ii) Decrease current
iii) Decrease voltage
iv) Increase travel speed
v) Above All

Ans. (v)

10. What are the changes that will warrant an addition or increase in the required preheat?
i) Increased base metal thickness
ii) Decreased carbon equivalent
iii) Increased carbon equivalent
iv) i and iii above
v) Option ii Only

Ans. (iv)

11. The use of preheat will tend to:
i) Produce a lower heat-affected zone hardness
ii) Reduce the tendency to produce martensite in the heat-affected zone
iii) Result in a wider heat-affected zone
iv) Slow down the cooling rate
v) All the above

Ans. (v)

12. What heat treatment is characterized by holding the part at the austenitizing temperature for some time and then slow cooling in the furnace?
i) Annealing
ii) Stress Relief
iii) Normalizing
iv) Tempering
v) Quenching

Ans. (i)

13. What is the temperature on which when the steel is heated above the lower transformation temperature (Al) and changes its microstructural alignment?
i) 1560°F
ii) 933°F
iii) 1333°F
iv) 3600°C
v) None of All

Ans. (iii)

14. What is the heat treatment that is characterized by holding the part at the austenitizing temperature for some time and then cooling in still air?
i) Quenching
ii) Annealing
iii) Tempering
iv) Stress Relief
v) Normalizing

Ans. (v)

15. Atoms in the solid (frozen) state:
i) Are essentially fixed in a definite structured position
ii) Have a specific “home” position
iii) Both i and ii
iv) None of all
v) Have no distinct structure

Ans. (iii)

16. What is the way in which atoms are added to a pure metal to form an alloy?
i) Solidification
ii) Automatically
iii) Substitutionally
iv) Peening
v) Diffusion

Ans. (iii)

17. At 5 ipm travel speed, 25 volts, and 100 amperes, what is the heat input for a molten weld pool?
i) 30,000 J/n.
ii) 300 J/in.
iii) 3.633 J/in.
iv) 300,000 J/in.
v) None of the above

Ans. (i)

18. What is the name of the process where carbon is added to the surface of a steel to harden?
i) Pack Carburizing
ii) Quenching
iii) Decarburization
iv) Precipitation Hardening
v) None of the Above

Ans. (i)

19. Which one of the following usually follows quenching?
i) Annealing
ii) Normalizing
iii) Stress Relieving
iv) Tempering
v) None of all

Ans. (iv)

20. In which of the following crystal structures the steel exists?
i) BCC
ii) BCT
iii) FCC
iv) All the above
v) HCP

Ans. (iv)

21. Which one can be accomplished by using either thermal or mechanical techniques?
i) Tempering
ii) Stress Relieving
iii) Annealing
iv) Quenching
v) None of All

Ans. (ii)

22. What is the Carbon Equivalent of a steel having a chemistry of 0.16% carbon, 0.84% manganese, 0.09% nickel, 0.25% chromium, 0.052% copper, and 0.40% molybdenum?

i) 37
ii) 0.23
iii) 0.46
iv) 34
v) 41

Ans. (iii)

23. Which of the following results in the softest condition for carbon steel?
i) Normalizing
ii) Tempering
iii) Quenching
iv) Annealing
v) Stress Relieving

Ans. (iv)

24. The process whereby nitrogen is dissolved into the surface of carbon steel is:
i) Carburizing
ii) Nitriding
iii) Nitrogen Removal
iv) Sensitization
v) None of All

Ans. (v)

25. What is the least percent of chromium the stainless steels are defined to have?
i) 12%
ii) 20%
iii) 7%
iv) 30%
v) 15%

Ans. (i)

26. By which one of the following methods, the sensitization, or carbide precipitation of austenitic stainless steels can be reduced?
i) Using the low carbon grades of stainless steels
ii) Solution annealing, water quenching
iii) Using stabilized grades containing titanium or niobium (columbium)
iv) Above all
v) Using high carbon stainless steels

Ans. (iv)

27. Can Hydrogen be diffused into a solid metal at room temperature?
i) No
ii) Yes

Ans. (ii)

28. Metals must be molten for diffusion to occur.
i) False
ii) True

Ans. (i)

29. When two metals are in the solid form then can dissolve into each other.
i) False
ii) True

Ans. (ii)

30. During welding, the welding metallurgy is concerned with the changes in the metals.
i) False
ii) True

Ans. (ii)

Thus, the above-given questions and answers for the CWI exam on welding metallurgy for the welding inspector are important. Applicants can also study these questions for other welding tests.

Related: Welding Test Questions and Answers

Leave a Reply

%d bloggers like this: